Boşanma davalarında çocukların velayeti konusu oldukça önem arz eder. Türk Medeni Kanunu gereğince ergin olmayan her çocuk anne ve babanın velayeti altındadır. Evlilik devam ettiği sürece anne ve baba velâyeti birlikte kullanırlar. Anne ve baba evli değilse yani evlilik dışı bir doğum söz konusuysa çocuğun velayeti anneye ait olacaktır. Peki boşanma davası açıldığında çocuğun velayeti kime verilir?
Boşanma Davasında Çocuğun Velayeti Kime Verilir?
Velayet konusu boşanma davasının açılması ile birlikte mahkeme tarafından değerlendirilerek karar verilecek hususlardandır. Velayetin anne veya babaya verilmesi veya anlaşmalı boşanma halinde ortak velayete hükmedilmesi mümkündür. Çocuğun velayetinin anne ya da babaya bırakılmasında çocuğun üstün yararı önem arz eder. Çocuğun üstün yararı ile kastedilen çocuğun bakımının ve gözetiminin hangi ebeveyn tarafından yapılmasının uygun olduğunun tespit edilmesidir.
Mahkeme velayete ilişkin boşanma davasının açılmasıyla birlikte geçici olarak ve boşanma davasının sonuçlanmasıyla birlikte de kalıcı olarak velayeti taraflardan birine verebilir. Ana ve babadan her biri, velâyeti altında bulunmayan veya kendisine bırakılmayan çocuk ile uygun kişisel ilişki kurulmasını isteme hakkına sahiptir. Buna göre mahkeme velayet kendisinde olmayan tarafla çocuğun kişisel ilişki kurması için düzenleme yapar.
Velayet kendisine bırakılan ana veya baba, kişisel ilişki düzenlemesinin gereklerini yerine getirmezse çocuğun menfaatine aykırı olmamak kaydıyla velayet değiştirilebilir.
Velayet konusunda toplumda herhangi bir geliri olmayan ebeveynin velayeti alamayacağı yönünde yanlış bir kanı söz konusudur. Örneğin ev hanımı olan bir annenin velayeti alamayacağı düşünülmektedir. Ancak bu düşünce hatalıdır. Mahkemece çocuğun üstün yararı gözetilirken yalnızca çocuğun maddi ihtiyaçları dikkate alınmaz. Çocuğun çok küçük olup anne bakım ve gözetimine muhtaç olması, fiziksel, sosyal ve psikolojik açıdan hangi ebeveynle yaşamasının daha doğru olduğu, bakım ve gözetimini hangi ebeveynin gerçekleştirebileceği gibi hususlar mahkeme tarafından dikkate alınarak bu doğrultuda velayet konusunda karar verilir. Ayrıca velayeti kendisine bırakılmayan eşin de çocuğun maddi ihtiyaçlarına ve ortak giderleri katılma yükümlülüğü bulunmaktadır. Bu sebeple anne veya babanın sadece geliri bulunmadığı gerekçesiyle velayetin verilmeyeceği gibi bir durum söz konusu değildir.
Velayetin mahkemeden talep edilmesi, çocuğun üstün yararı, çocuğa bakım ve gözetimin sağlanması gibi hususların ispatı açısından hak kayıplarının önüne geçebilmek adına bu alanda uzman bir avukattan destek alınması tavsiye edilir.